it-säkerhet

Ny e-postmask sprider sig snabbt över internet

Lämna en kommentar

Säkerhetsexperter varnar för en ny e-postmask som sprids snabbt på nätet.

Säkerhetsexperter gick igår (10/9-10) ut med en varning om en ny e-postmask som sprider sig med hög hastighet över internet. E-postmasken som gått namnet ”Here you have” har en länk som ser ut att peka på en pdf-fil, men i själva verket pekar den till en skärmsläckarfil med filändelsen ”.scr”. Klickar mottagaren på länken och öppnar filen kommer masken att smitta datorn och sprida den vidare till mottagarens kontakter i datorns adressbok. E-postmasken påminner enligt säkerhetsexpter om de tidigare maskarna, Iloveyou och Anna Kournikova-masken, som spreds världen över mellan 2000 och 2001. Enligt säkerhetsföretaget Symantec har den här typen av maskar inte cirkulerat i någon större skala sedan 2002.

David Cowings på Symantec. Säger ” Det ser ut som om vi har fått en återuppståndelse av e-postmaskar”

Än så länge verkar det som om den aktuella e-postmasken inte gör någon annan skada än att replikera sig själv via e-post. Det är bekräftat att masken attackerar e-postprogrammet Outlook, men även andra program kan ligga i riskzonen.

Symantec skickade ut en uppdatering i går för företagets antivirusprogram som identifierar masken och blockerar den hos sina användare. På väldigt kort tid hade 65 000 meddelanden stoppats och antalet växte snabbt under dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s