it-säkerhet

Ny e-postmask sprider sig snabbt över internet

Lämna en kommentar

Säkerhetsexperter varnar för en ny e-postmask som sprids snabbt på nätet.

Säkerhetsexperter gick igår (10/9-10) ut med en varning om en ny e-postmask som sprider sig med hög hastighet över internet. E-postmasken som gått namnet ”Here you have” har en länk som ser ut att peka på en pdf-fil, men i själva verket pekar den till en skärmsläckarfil med filändelsen ”.scr”. Klickar mottagaren på länken och öppnar filen kommer masken att smitta datorn och sprida den vidare till mottagarens kontakter i datorns adressbok. E-postmasken påminner enligt säkerhetsexpter om de tidigare maskarna, Iloveyou och Anna Kournikova-masken, som spreds världen över mellan 2000 och 2001. Enligt säkerhetsföretaget Symantec har den här typen av maskar inte cirkulerat i någon större skala sedan 2002.

David Cowings på Symantec. Säger ” Det ser ut som om vi har fått en återuppståndelse av e-postmaskar”

Än så länge verkar det som om den aktuella e-postmasken inte gör någon annan skada än att replikera sig själv via e-post. Det är bekräftat att masken attackerar e-postprogrammet Outlook, men även andra program kan ligga i riskzonen.

Symantec skickade ut en uppdatering i går för företagets antivirusprogram som identifierar masken och blockerar den hos sina användare. På väldigt kort tid hade 65 000 meddelanden stoppats och antalet växte snabbt under dagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s