it-säkerhet

Vattenverket chanslöst – Symantec och McAfee missade virus

Lämna en kommentar

En el- och vattenanläggning i USA drabbades av skadlig kod – trots att anläggningen hade antivirusprogram. Den skadliga koden tog sig förbi både Mcafees och Symantecs antivirusprogram.

I september drabbades el- och vattendistributionsanläggningen Salt River Project i Arizona, USA, av skadlig kod. Verket använde både McAfees och Symantecs program mot skadlig kod, men båda var chanslösa.

Den skadliga koden spreds i mitten av september via e-post med en pdf-fil döpt till Here you have. Attacken drabbade 500 datorer på anläggningen.

– Antivirusprogrammen var inte till någon hjälp, säger Ty Moser, nätverksanalytiker på Salt River Project till IDG News.

Anläggningen hade dock andra övervakningssystem som hjälpte genom att de upptäckte att varje infekterad dator försökte kontakta ett okänt kontrollcenter på nätet. På det sättet kunder it-avdelningen spåra vilka datorer som var infekterade. Det tog längre tid för Symantec och Mcafee att uppdatera skyddet. Först efter en dag var antivirusprogrammen uppdaterade.

Salt River Project är långt från ensamt om att drabbas av Here you have-attacken. E-postmasken tog sig även in på Google, Nasa och Coca-Cola.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s