it-säkerhet

Trojan härjar på Facebook

Lämna en kommentar

En ny trojan som angriper Facebook-användare har upptäckts. Trojanen utmärker sig genom att försöka chatta med sina offer.

Sociala nätverk är inte bara sajter för att chatta med vänner och knyta kontakter, nu har de även blivit platser där cyberkriminaliteten frodas. Det menar it-säkerhetsföretaget ESET, som rapporetera om en ny Facebook-trojan kallad Win32/Delf.QCZ.

Trojanen uppges vara särskilt lömsk eftersom den sprider sig genom Facebooks chattfunktion. Chattsessionen börjar med att Facebook-användaren får ett ”Hej, hur är läget?”-meddelande från någon från Vänner-listan, men egentligen är det en bot som kommunicerar direkt med användaren, varnar ESET.

Meddelandet upppges innehålla en videolänk med skadlig kod och den tilltalade personen uppmanas att installera en Flash-spelare för att se klippet. På så sätt installeras trojanen på datorn. Därefter ser trojanen till att avaktivera eventuella icke-uppdaterade virusskydd.

Enligt it-säkerhetsföretaget har Win32/Delf.QCZ-trojanen en snabb spridning. För närvarande har trojanen högst infektionskvot i länder som Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Slovakien, Tjeckien och Serbien/Montenegro.

I Israel är den här trojanen bland de åtta vanligaste virusen och den börjar även drabba Thailand och Malaysia i Sydostasien.

ESET:s säkerhetsexpert Anders Nilsson har samtidigt tips på vad man kan göra för att skydda sig:

– Först och främst bör du vara uppmärksam på språket i meddelandet. Om du vanligtvis chattar med din kompis på svenska så bör du ana oråd om kompisen plötsligt skriver meddelanden på engelska. Dessutom är det en bot som kommunicerar med dig, den kan inte konversera. Boten skickar de skadliga meddelandena men den kan inte upprätthålla en dialog. Videolänken som är menad att likna Youtube ser också suspekt ut, säger Anders Nilsson.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s