it-säkerhet

Internet Explorer bromsar standard

Lämna en kommentar

Många anser att html5 redan har gjort separata insticksprogram överflödiga, men standarden räcker ännu inte till i alla sammanhang.

Html5 har kallats en revolution inom it-världen. Den nya webbstandarden ska inte bara göra djungeln av instickprogram till webbläsaren onödiga. Även mer avancerade applikationer ska kunna köras på webben med samma prestanda som om de vore installerade lokalt. Mycket jobb återstår innan det kan bli verklighet.

Graden av stöd för html5 i de olika webbläsarna bromsar utvecklingen.

– Internet Explorer är en flaskhals just nu, säger Pär Andersson, teknisk visionär på spelföretaget Net Entertainment.

Html5-standarden har utvecklats under flera års tid och funktioner har införts allt eftersom de genomgått en godkännandeprocess av organisationen W3C, som formulerar den officiella standarden. Det innebär att de olika webbläsarna har olika stöd för html 5-taggar beroende på hur ofta de uppdateras.

Bland de webbläsare som ligger i framkant med stödet finns till exempel Googles webbläsare Chrome och Mozillas Firefox. Det de båda har gemensamt är att de numera har en inbyggd funktion för att uppdatera automatiskt utan att användaren behöver göra någonting. På det sättet kan både Google och Mozilla gradvis införa nya funktioner, inklusive bättre stöd för html5, i webbläsarna utan någon större belastning på användaren.

Internet Explorer, IE, har inte någon funktion för att uppdatera automatiskt på samma sätt. Därför uppdateras webbläsaren i betydligt långsammare takt och det innebär i sin tur att IE är den webbläsare som har sämst stöd för den nya html-standarden.

I praktiken innebär det att Microsofts webbläsare blir en slags måttstock för vilka funktioner en webbutvecklare faktiskt kan utnyttja i html 5.

– Det blir som en baslinje för alla som utvecklar för webben på grund av Internet Explorers stora marknadsandel, säger Pär Andersson.

Även Microsoft har insett vidden av att ha bra stöd för html5. När Internet Explorer 9 lanserades hade den många gånger bättre stöd än föregångaren och företaget har meddelat att nästa version, som ska lanseras i samband med Windows 8, har dubbelt så bra stöd för html5 som version 9.

Microsoft har även tänkt uppdatera webbläsaren i betydligt snabbare takt i framtiden med anledning av den hårda konkurrensen på marknaden, vilket med stor sannolikhet innebär att fler html5-funktioner introduceras snabbare.

Planerna till trots – webbutvecklare kommer ändå behöva dras med äldre webbläsare med sämre stöd för html5 i många år framöver. Framför allt gäller det dem som utvecklar för stora företag.

– Små företag och enskilda personer är inget problem för oss, men många stora företag sitter med gamla system som inte uppdateras så ofta, säger Alexander Bonnevier, utvecklare på Fortnox som gör webb-baserade affärssystem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s