it-säkerhet

Forskare: virusskydd för Android är bara skräp

Lämna en kommentar

Antivirusprogram till smartphones och plattor håller inte måttet. Inte ens enklare test klarar många av de profilerade produkterna som finns på marknaden.

Både telefoner och plattor med Android attackeras nu friskt av virus och annan skadlig kod enligt en undersökning från Northwestern University och University of North Carolina. Därför har universiteten testat hur det går att skydda sig mot dessa attacker genom att undersöka hur bra de mest populära verktygen kunde upptäcka vanliga förvillningstekniker, använda av skadlig programvara. Resultatet visade sig att produkterna är långt ifrån effektiva.

Med ett eget utvecklat testprogram genomförde forskarna enklare tester på enheterna, med program från kända säkerhetsföretag som Kaspersky, AVG, ESET och Symantec. Men även de enklaste testerna verkade inte programmen klara att upptäcka.

Problemet är att virusskydden använder alldeles för enkla signaturer. Förra året lyckades skydden stoppa 45 procent av attackerna i motsvarande test, i år var siffran nere på 16 procent.

– Produkterna är inte så robusta och effektiva som de måste vara för att stoppa virus. Det här är en katt- och råttalek, säger Yan Chen, en av forskarna som ligger bakom undersökningen till Computer Swedens amerikanska systertidning Network world.

Han säger också att många av produkterna som testades inte ens kunde upptäcka attacker som han hävdade en tonåring kunde utföra.

Universitetens test utfördes på Android, men det innebär inte att andra plattformar är mindre mottagliga för skadlig kod, understryker forskarna.

Forskningsrapporten där testet presenteras kan laddas hem här.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s