it-säkerhet

Bankinloggningar alltmer eftertraktat

Lämna en kommentar

Intresset för att komma över bankinloggningar blir allt större.

Det är McAfee som i en ny undersökning hävdar att intresset för att komma över bankinloggningar blir allt större. Man förklarar slutsatsen med att sådan information helt enkelt har potentialen att säljas för ett högre pris än stulna kreditkortsuppgifter numera, på de platser där sådan ljusskygg försäljning försiggår.

I deras utgåva Cybercrime Exposed har McAfee studerat vilka trender som just nu verkar vara starkast bland bedragare, och man har bland annat kartlagt vilka priser som stulen information går för. Ett stulet kreditkort utan kod kostar runt 160 kronor, medan ett kreditkort med tillhörande kod och bekräftad högre summa tillgänglig går för uppemot 1300 kronor styck.

Bankinloggningar till europeiska medborgare går dock för runt 4-6 procent av den totala summan som råkar finnas på kontot, och för cirka 2 procent av kontots värde för amerikanska medborgare. Det betyder att ett stulet konto med runt 300 000 kronor går för betydligt högre summor än kreditkort med liknande summor, varför intresset för att komma över välfyllda bankkonton hamnat i allt större fokus på dessa marknader.

McAfee rapporterar också att barriärerna för att hålla på med kriminell aktivitet på nätet sänkts avsevärt, tack vare att många tjänster idag går att hyra relativt enkelt, som botnät för överbelastningsattacker eller tjänster för att knäcka lösenord.

En annan trend är att marknaden för så kallade ”dag-0 exploateringar” växer alltmer, det vill säga att man tar reda på sårbarheter i kända program, för att sedan sälja den informationen vidare. En säkerhetslucka i Adobe Reader säljer för allt mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Ett säkerhetshål i Apples iOS sägs ha gått för så mycket som 1,5 miljoner kronor. Liknande intressen sägs finnas för att köpa dag-0 exploateringar i Java eller webbläsare som Firefox och Chrome.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s