it-säkerhet

Windowsanvändare drabbade i Torgate

Lämna en kommentar

De problem som drabbat anonymitetstjänsten Tor på senare tid är bara kännbara för Windowsanvändare. Användarna uppmanas därför att sluta använda Windows. Utvecklarna bakom Tor varnar även för användning av Javascript.

Som Computer Sweden beskrivit har anonymitetstjänsten Tor drabbats av problem nyligen, sedan motståndare till barnporr angripit datorer anslutna till tjänsten. Problemen har manifesterat sig för Toranvändare som surfar med Tor Browser Bundle, en speciell webbläsare baserad på Firefox.

I en säkerhetsbulletin från gruppen bakom Tor meddelas nu att det ”verkar som” om bara Windowsanvändare drabbats. Sårbarheten ska gälla för flera operativsystem än Windows, men den skadliga programkoden ska vara specifik för Windows.

Själva attacken beskrivs i säkerhetsbulletinen. I korthet samlar den skadliga koden in identifierande information om Toranvändare och skickar den till en annan server. Den skadliga koden tros ha infekterat servrar som kör dolda Tortjänster. Det antas att de som utfört intrånget nu har en lista över Toranvändare som har kört de drabbade dolda tjänsterna. De drabbade användarnas datorer tros inte ha blivit manipulerade.

De råd som ges till Toranvändare är till att börja med att uppgradera Tor Browser Bundle. Dessutom får användare rådet att inaktivera Javascript i sina webbläsare, inte bara för att undvika problem med Tor, utan för att Javascript är en generell källa för säkerhetsproblem. Det sista rådet är att det ”troligtvis är en bra idé ur säkerhetssynpunkt av många anledningar att sluta använda Windows”.

Användarna uppmanas även hjälpa till med att hitta på säkrare sätt att använda Tor.

Källa: Computer Sweden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s