it-säkerhet

Misslyckad Linuxtrojan utgör inget hot

Lämna en kommentar

Hand of thief beskrevs först som den allra första framgångsrika Linuxtrojanen. Nu har det däremot visat sig att den är tämligen harmlös.

I början av augusti rapporterade EMCs säkerhetsavdelning RSA att man för första gången hade stött på en fungerande trojan med siktet inställt på Linuxplattformen. Nu pekar dock mycket mot att trojanen inte utgör något direkt hot.

Zdnet.com rapporterar att ytterligare undersökningar utförda av RSA visar att Hand of Thief, som trojanen heter, har en mycket begränsad funktionalitet.

– Vår forskning och analyser visar att Hand of thiefs förmåga att lägga beslag på information är mycket begränsad eller kanske till och med obefintlig, något som innebär att applikationen är mer av en prototyp som behöver betydligt mer utveckling innan den kan sägas vara en kommersiellt fungerande banktrojan, säger Yotam Gottesman, säkerhetsforskare på RSA.

Tanken med Hand of thief är att den ska samla in information från webbformulär på en infekterad dator och skicka detta till en botnätserver. Problemet är att trojanen är svår att installera och när den väl är på plats så kraschar den bland annat Firefox under Fedora, hämtar oanvändbara data via Chrome under Fedora och totalblockeras på Ubuntu-maskiner.

Hand of thief säljs just nu till cyberbrottslingar för 2 000 dollar. I priset ingår fria uppdateringar.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s