it-säkerhet

”NSA spionerar på Google och Yahoo”

Lämna en kommentar

Enligt en ny rapport tjuvlyssnar spionorganisationen NSA på både Google och Yahoo utan företagens vetskap.

Turerna kring NSAs avlyssning fortsätter i oförändrad takt. Washington Post rapporterade i går att den amerikanska spionorganisationen spionerar på Google och Yahoo utan de båda företagen vet om det.

Washington Posts uppgifter kommer från dokument som tidningen fått av visselblåsaren Edward Snowden.

Enligt rapporten ska NSA ha tjuvlyssnat på den trafik som flyter strömmar mellan de båda företagen och internets knytpunkter, så kallade gateways. NSA ska inte bara ha snappat upp utvald information, utan all information som inkluderar text, bilder och video.

Edward Snowdens dokument refererar till ett topphemligt projekt med namnet Muscular som samlade in miljontals uppgifter från Google och Yahoo. Enligt dokumentet ska NSA samlat in 181 miljoner uppgifter under en 30-dagarsperiod i januari.

Inte helt oväntat har både Google och Yahoo fördömt rapporten och hävdar att de inte varit med på avlyssningen och har inte haft någon tidigare kännedom om NSAs aktiviteter.

– Vi är bekymrade över rapporter om myndigheters avlyssning av våra internetkopplingar och vi har inte någon vetskap om det, säger en talesperson på Google.

Han tillägger att Google sedan länge oroat sig för den här typen av avlyssning och att den är teknisk möjlig.

– Vi har länge oroat oss för den här möjligheten och har därför infört utökad kryptering på alltfler av våra tjänster, säger Googles talesperson.

Enligt Washington Posts rapport ska NSA inte varit ensamt i avlyssningen och Muscular-projektet. Även den brittiska motsvarigheten till NSA, Government Communications Headquarters (GCHQ), ska ha varit med på noterna. På så sätt kan NSA genomföra avlyssningen utomlands, vilket ger organisationen en juridisk fördel.

– Inget av det här visar att NSA gjort något olagligt eller något som vi inte ombetts att utföra. Det är lagligt, nödvändigt och auktoriserat vid alla tillfällen, säger NSA-chefen, Keith Alexander, som svar på Washington Posts rapport. 

Källa: IDG News

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s