it-säkerhet

Svenska datorer bland de säkraste i världen

Lämna en kommentar

Microsoft släppte nyligen sin säkerhetsrapport Security Intelligence Report för första halvåret 2013, och det är glädjande läsning för oss svenskar.

Rapporten visar bland annat att Sverige tillsammans med Japan, Norge, Finland och Danmark är de länder i världen där man påträffar minst skadlig kod och som dessutom har lägst antal smittade datorer. Antalet infekterade datorer och mängden skadlig kod som påträffas i Sverige är runt en tredjedel jämfört med resten av världen.

– Det är glädjande att se att svenska datoranvändare förstår vikten av it-säkerhet, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft i Sverige.

Han pekar också på att vi i Sverige i jämförelse med många andra länder i högre utsträckning använder moderna programvaror, vilket gör det svårare för skadlig kod att sprida sig. Rapporten visar till exempel att det är sex gånger vanligare att bli smittad om man använder Windows XP än Windows 8.

Rapporten visar också att Rapporten visar också att antalet sårbarheter i programvaror har minskat med 13 procent sedan förra kvartalet medan antalet sårbarheter i olika operativsystem ökat med hela 39 procent. Webbläsare som länge varit en stor källa till säkerhetsbrister har blivit säkrare, antalet sårbarheter har  minskat med 18 procent.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s