it-säkerhet

Så ska Säpo övervaka dina mejl och samtal

Lämna en kommentar

Enligt nya uppgifter arbetar Säpo tillsammans med andra myndigheter på ett system som automatiskt samlar in dina kommunikationer.

Sveriges Radios Ekot avslöjar i dag att den svenska säkerhetspolisen, Säpo, tillsammans med polisen och flera andra myndigheter arbetar på ett system som ska ge dem direkt åtkomst till svensk data- och telefontrafik.

Systemet ska enligt Ekot bli fullt automatiserat vilket betyder att brottsbekämpande myndigheter kan hämta information om vem som ringt vem, vilka du har skickat e-post till och andra typer av metadata.

Säpo ska just nu ligga i förhandlingar med flera operatörer och företag för att implementera systemet. Informationen som flödar genom dessa företag kan läsas i realtid av Säpo och de övriga myndigheterna. Det framgår dock inte vilka myndigheter det handlar om förutom Säpo och polisen.

I praktiken betyder det att myndigheterna kan avlyssna all inhemsk trafik utan någon kontroll. Tidigare måste polisen begära ut information från exempelvis en operatör, som i sin tur kunder vägra att ge ut uppgifterna. Enligt det nya systemet kommer dörren till din information att vara öppen för berörda myndigheter.

Det framgår inte hur åtkomsten av svenskarnas privatuppgifter kommer att hanteras internt på Säpo och de övriga myndigheterna.

PC För Alla har kontaktat Säpo för en kommentar och inväntar svar.

Källa: PC För Alla

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s