it-säkerhet

Hålet i Facebook avslöjar dina vänner

Lämna en kommentar

Ett säkerhetshål i Facebook gör det möjligt för en utomstående att se vilka dina vänner är på det sociala nätverket, oavsett dina sekretessinställningar.

Facebook lovar att aldrig lämna ut information om vilka dina vänner är på det sociala nätverket, förutsatt att du har skruvat åt dina sekretessinställningar. En ny upptäckt visar att det påståendet inte stämmer.

Irene Abezgauz på säkerhetsföretaget Quotium publicerade i veckan en rapport som beskriver ett allvarligt säkerhetshål på Facebook. Säkerhetshålet gör det möjligt för vem som helst att se alla dina kontakter, utan att ens vara vän med dig.

Så här går det till

Att kontrollera vilka vänner en viss person har på Facebook för förvånande enkelt. Allt som krävs är att du skapar ett fejkat konto på det sociala nätverket och sedan gör en vänförfrågan till en viss person. Även om personen inte svarar på vänförfrågan går det att se personens vänner via Facebooks funktion ”Personer du kanske känner”. Genom att klicka på Visa alla, listas samtliga av den aktuella personens vänner på Faceboook.

Tricket fungerar även om personen har ställt in så att ingen utomstående ska kunna se vilka vänner personen har i sekretessinställningarna.

I en intervju med Venturebeat uppger Irene Abezgauz att affärer går före användarnas integritet på Facebook.

– Allt handlar om sekretess och användarna förlitar sig på att Facebook gör sitt bästa för att skydda deras privatliv. Det handlar dock inte om att skydda användarnas integritet, utan om att expandera nätverket, säger Irene Abezgauz till Venturebeat.

Facebook har ännu inte kommenterat uppgifterna till Venturebeat.

Källa: PC För ALLA

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s