it-säkerhet

Ransomware fortsätter öka

Lämna en kommentar

Till skillnad från de flesta varianter av malware, meddelar ransomware sin närvaro med att slå på den stora domedagstrumman. Gemensamt för all ransomware är att de krypterar alla filer på hårddisken och kräver användaren på pengar för att återställa datorn. Metoderna för att få folk att betala varierar, från hot om att du aldrig kommer få tillbaka filerna, till att polisen har hittat barnporr på datorn.

Säkerhetsföretaget Sophos har sett en ökning av ransomware under året och tror nu att problemet kommer att fortsätta att öka. Anledningen är att de sett en plötslig efterfrågan av ”kit” som gör att vem som helst kan sprida sin egen variant, utan teknisk kunskap. Cyberkriminellas efterfrågan på ransomware kommer delvis av att de i princip får pengarna i handen, utan att behöva  tvätta dem eller bedöma värdet av stulen data.

En särskilt farlig variant som dök upp under 2013 är Cryptolocker, som använder en mycket komplex kryptering och en 2048-bitars nyckel som skulle ta en vanlig pc en miljon år att knäcka. Användaren har 72 timmar på sig att betala runt 2500 kronor, annars förstörs nyckeln. Men det finns inget känt fall där användaren fått tillbaka sina filer efter att lösensumman betalats.

– Cryptolocker är i många avseenden en avvikelse från normen, säger James Lyne på Sophos, och jag tror faktiskt att det är ett tecken på vad som komma skall.

Frågan är om en ökning av denna högljudda metod kommer att ge cyberkriminella allt tjockare plånböcker, eller om kunskapen om att det nästan aldrig hjälper att betala sprids tillräckligt fort för att göra ransomware verklöst. I värsta fall kommer många semesterbilder och halvskrivna rapporter kommer att gå förlorade innan trenden är över.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s