it-säkerhet

Här är trojanen som kan smitta Android via din pc

Lämna en kommentar

En ny trojan för Windows har som mål att smitta en Android-enhet med skadlig kod när den ansluts till en pc. Så här skyddar du dig.

Säkerhetsföretaget Symantec uppger att man upptäckt en ny Windows-trojan som har siktet inställt på enheter som kör Android. Väl installerad försöker trojanen lägga in skadlig kod på alla Android-enheter som ansluts till den smittade datorn.

Enligt Symantec har det här varit en relativt ovanlig metod för att smitta Android-enheter med skadlig kod.

– Vi har sett skadeprogram för Android som försöker att smitta Windows, men den här trojanen arbetar i motsatt riktning och använder Windows som bas för att smitta Android-enheter, skriver Symantecs Flora Liu i ett blogginlägg.

Den nyupptäckta trojanen som av Symantec fått namnet Trojan.Droidpak lägger in en så kallad dll-fil på en Windows-dator som körs som en systemresurs på datorn. Sedan laddar den ned skadlig kod tillsammans med ett utvecklingspaket för Android från en server på nätet.

Med hjälp av utvecklingspaketet kan trojanen sedan ta kontroll över en Android-enhet som ansluts till den smittade datorn. På så sätt installeras skadlig kod i all tysthet utan att användaren märker något.

I den version av trojanen som Symantec upptäckt installeras skadlig kod i Android som försöker stjäla inloggningsuppgifter till banker i Sydkorea. Enligt Symantec finns det inget som hindrar att trojanen kan uppdateras till att försöka hacka internetbanker i andra länder.

Så skyddar du dig

För att trojanen ska fungera krävs det att en funktion som heter ”USB debugging” är påkopplad på din Android-enhet. Normalt är den inte påslagen, men enligt Symantec bör du dubbelkolla det på din telefon eller surfplatta.

Symantec ger följande råd:

  • Stäng av Usb debugging när du inte använder det.
  • Var försiktig med vilka datorer du ansluter din Android-enhet
  • Installera ett bra säkerhetsverktyg på din Android

Källa: IDG News

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s